K. Beerschot V.A.V.

 

 

 

Opgericht in 1900

Kampioen in  : 1922, 1924, 1925, 1926, 1928, 1938, 1939

Bekerwinnaar in : 1971, 1979

 

 

Beerschot werd gesticht door Alfred Grisar, de doelman van FC Antwerp, die niet akkoord ging met het beleid van zijn eerste vereniging. Bijna alle spelers van Antwerp volgenden hem naar de nieuwe concurrent.

In de jaren twintig was Antwerpen de voetbalhoofdstad van het land en dat was voornamelijk het werk van Beerschot. Na een testwedstrijd tegen Union St-Gilloise behaalde Beerschot zijn eerst landstitel in 1922. Een jaar later was Union weer aan de beurt. Maar door het weergaloos talent, Raymond Braine, behaalde Beerschot 4 titels in 5 jaar. Braine werd geschorst door de bond omdat hij de amateursbepalingen had overschreden. Daardoor moest Beerschot de heerschappij overlaten aan buur FC Antwerp. Maar toen Raymond Braine terugkeerde in 1937 was er geen houden meer aan en werd een nieuwe reeks landstitels behaald. Door de oorlog werd de serie onderbroken.

Na de oorlog was Beerschot nog slechts een meeloper en moest er meermaals tegen de degradatie worden gevochten.

In 1971 behaalde Beerschot de Belgische beker en mocht het op de Europese toer. In die jaren was Beerschot één van de beter voetballende ploegen. In 1979 werd het bekersucces nog eens herhaald.

 

In 1981 werd Beerschot, vanwege een aantal minder frisse zaken zoals omkoperij, teruggestuurd naar tweede klasse.  Op de laatste speeldag werd de titel verspeeld, maar door het winnen van de eindronde kwam Beerschot terug naar eerste klasse.  De club herstelde zich eigenlijk nooit van deze degradatie.

De volgende seizoenen waren er vele ups en downs en ook op bestuursvlak ging de club ten onder aan onderlinge ruzies en vetes. Een normale werking was onmogelijk geworden.

 

In 1991 eindigde Beerschot als laatste, maar dat was niet het slechtste nieuws. De club was al in november van 1990 aan een lange lijdensweg begonnen. De recettes werden in beslag genomen en na huiszoekingen bij bestuursleden werden zes mensen beschuldigd van gesjoemel met zwart geld.

 

In augustus 1991 stuurde het Uitvoerend Comité van de Belgische Voetbalbond Beerschot naar derde klasse vanwege een te hoge schuldenlast.

 

Beerschot worstelde zich meteen weer uit derde klasse (1992), maar een terugkeer bij de top bleef uit. Paars-wit deed telkens meer voor de titel, maar kon nooit meer doordringen tot de elite.

 

In 1999 werd een nieuwe fusieclub opgericht uit Beerschot en Germinal Ekeren onder de naam Germinal Beerschot Antwerpen. Aangezien Germinal in die tijd in eerste klasse speelde, is het oude Beerschot terug bij de elite verzeild geraakt.

 

Tekst Erwin de Puydt.

Terug naar de pagina clubs en landen                                                                          Terug naar de beginpagina