R.F.C. de Liege (FC Luik)

 

 

 

Stadion: Rocourt in Luik

Kleuren: rood-blauw

Opgericht in 1892

Aansluiting bij de voetbalbond in 1895

Landskampioen in 1896, 1898, 1899, 1952, 1953

Bekerwinnaar: 1990

 

In 1892 werd, bij de opening van de nieuwe wielerbaan in het Parc de la Boverie, Liège Football Association opgericht. De nieuwe club telde dadelijk twee elftallen, die regelmatig tegen elkaar speelden. Om de ploegen uit elkaar te houden droeg het ene team een rode sjaal, het ander een blauwe. Rood en blauw werden dan ook de clubkleuren.

 

Toen op 1 september 1895 de voetbalbond werd opgericht, was Luik erbij en won de eerste officiële nationale titel dankzij de inbreng van enkele Engelse spelers.

 

In 1919 verhuisde de club naar Rocourt, maar in 1923 kon de degradatie niet worden afgewend. In april 1944 mocht Luik terug naar eerste klasse.

 

Club Luik was de eerste club die Europees voetbal speelde. In de tweede helft van de jaren zeventig moest er veelvuldig tegen een verblijf in tweede klasse gestreden worden. Club Luik verbleef 20 jaar in de staart van het eersteklasse peloton en leek eeuwig veroordeeld tot een tweederangsrol in de Vurige Stede (bijnaam voor de stad Luik).

Halverwege de jaren tachtig namen enkele industriëlen het zwaar verlieslatende Luik in handen en met Robert Waseige als trainer beoogden ze een revival. In 85 en 87 werd twee keer een Europees ticket verworven. Doch de ploeg bleef verlieslatend.

 

In 1995 eindigde Club Luik als laatste in de ranglijst, had geen stadion meer (het bouwvallige Rocourt werd gesloten) en torste een passief van 300 miljoen Belgische Frank. Jonge talenten werden doorverkocht, maar dat volstond niet. Eén van de oudste clubs van het land leek gedoemd om te verdwijnen.

Op 23/4/95 werd echter besloten om samen te gaan met derdeklasser RFC Tilleur Saint-Nicolas. De fusieclub zou in de nieuwe jaargang op Bureaufosse, de thuishaven van Tilleur, spelen en door het leven gaan als Royal Tilleur Football Club Liègeois. De fusie bleek echter niet helemaal volgens de regels der kunst tot stand gebracht en de nieuwe vereniging moest niet in tweede maar in derde klasse van start gaan.

Met ex-club Luik-vedetten zette de club meteen koers richting tweede klasse, maar verder dan een grijs bestaan in tweede klasse zat er niet in.

 

Door licentieperikelen werd de club in 2003 gedoemd om terug in derde klasse te spelen.

 

 

Tekst: Erwin de Puydt

 

Terug naar de pagina clubs en landen                                                                          Terug naar de beginpagina